Aan de slag met een mozaïekpakket

 

De mozaïekpakketten van Mosamia zijn complete pakketten. Dat betekent dat alles erin zit wat je nodig hebt. Met uitzondering van de wieltjestang, die je nodig hebt om steentjes mee te knippen. Ga je voor het eerst een mozaïekpakket maken, dan is het handig om deze aan te schaffen. Dit is een eenmalige investering, waar je eindeloos lang plezier van kunt hebben. In de instructievideo onderaan dit bericht kun je zien hoe je met zo’n tang werkt. De wieltjes op de tang kun je verdraaien, zodat je altijd een scherp snijvlak hebt. En mochten de wieltjes echt op zijn (dan heb je echt heel veel gemozaïekt) dan zijn ze ook nog te vervangen door een nieuw setje.

In je pakket tref je naast de benodigde mozaïeksteentjes ook lijm en voegmiddel aan. Dat voegmiddel kun je eerst nog aan de kant leggen. Dat is om het mozaïekwerk later af te maken. Indien van toepassing zit er bij je pakket ook een ophanghaakje. Dit haakje is zelfklevend, maar let op, zet het altijd vast met een sterke lijm op de achterkant, want anders laat het los. En, ook niet onbelangrijk, bij het pakket zit ook een stap-voor-stap instructie voor het mozaïekpakket.

 

Voorbereiding

Bij het knippen van mozaïeksteentjes komen kleine stukjes vrij. Die willen nog wel eens weg springen. In een tapijt onder de tafel vind je ze niet makkelijk terug. Een gladde vloer is handiger. Leg ook iets onder je werkstuk om je tafelblad krasvrij te houden. 
Het is handig om de steentjes bij je pakket eerst te sorteren. Bekijk wat je waar nodig hebt. Je zult ongetwijfeld wel eens een steentje verkeerd knippen. Daarom zitten er altijd een aantal extra bij, als strikt genomen. Bij veel pakketten staan hulplijnen op de ondergrond. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je zelf altijd naar behoefte eerst een paar hulplijnen erop zetten. Lijm niet meteen, maar leg eerst een aantal steentjes uit om te beoordelen of het naar wens is. 

 

Knippen

De meeste mozaïeksteentjes hebben een geribbelde onderkant. Als je een steentje wilt halveren, zul je soms merken dat je het niet mooi recht doormidden knipt. Het helpt vaak om haaks op de ribbel te knippen. Dit zorgt er tegelijk voor dat heel smalle reepjes beter blijven liggen. Knip je met de ribbel mee, dan ‘wiebelt’ het al gauw op de ondergrond. In dit artikel lees je meer over het gebruik van de wieltjestang.

 

Lijmen

Als je tevreden bent ga je lijmen. Niet meteen de hele ondergrond, want anders is de lijm al droog eer je er met de steentjes bent. Doe wat lijm op een gedeelte, waarvoor je al steentjes hebt gesorteerd en geknipt, indien nodig. Gebruik voldoende lijm. Niet te weinig maar ook weer niet zoveel dat de lijm uitpuilt tussen de steentjes. Anders zit het straks in de weg bij het voegen. Lijm de steentjes niet strak tegen elkaar maar laat een beetje ruimte (2 à 3 mm) ertussen. Daardoor hou je een beetje ruimte voor het voegen later. De tussenruimte luistert niet zo heel nauw, maar het is wel mooi als de onderlinge afstand regelmatig is. 

 

Check

Ben je klaar, controleer dan altijd even of alles goed vast zit, door je werkstuk even overeind of ondersteboven te houden. Laat het nu 24 uur drogen voordat je gaat voegen. Lees hier meer over het voegen van je mozaïekwerk.