Werken met de wieltjestang
De wieltjestang is een onmisbaar stukje gereedschap wanneer je werkt met glasmozaïek. Maar hoe gebruik je de wieltjestang nu precies? Op de kop van deze speciale kniptang zijn twee wieltjes gemonteerd. De wieltjes draaien niet. Dat is ook niet de bedoeling. Met een inbussleuteltje zijn ze wel verstelbaar om te zorgen voor een nieuw scherp snijvlak.
Als je knijpt met de tang raken de wieltjes elkaar net niet. Klem je er een mozaïeksteentje tussen, dan zal dat stukje breken op het punt waar de wieltjes samenkomen. De richting waarin je knipt, bepaalt de vorm waarin het glassteentje breekt. Dit kun je met behoorlijk veel precisie uitvoeren, wat maakt dat het werken met de wieltjestang veel voldoening geeft.
Vasthouden en knippen
De wieltjestang is zowel voor rechts- als linkshandigen gewoon bruikbaar. Hou de tang zo vast, dat de wieltjes naar binnen wijzen. Hoe verder je de tang naar achter vastpakt, hoe minder druk je hoeft uit te oefenen om het steentje te knippen. In het begin voelt het misschien een beetje spannend of onwennig, maar ook hier geldt: oefening baart kunst. Bij het doorknippen springen de stukjes vaak weg. Om te voorkomen dat je het later nog overal tegenkomt, is het raadzaam om tijdens het knippen je andere hand er losjes om heen te houden. Je vangt de stukjes dan op. Wees er wel op bedacht dat die losse stukjes scherp zijn en er ook splinters kunnen vrijkomen. Als je het eng vindt met je hand erom heen, dan kun je ook werken met een doek of bakje bijvoorbeeld.


Vormen knippen
De meeste glasmozaïeksteentjes zijn vierkant van vorm. Op sommige plaatsen in je werkstuk kan het mooi of wenselijk zijn om ze heel te laten. Maar in de meeste gevallen knip je die steentjes. Dat kan zijn in willekeurige stukjes waarmee je (een deel van) je werk beplakt. Maar vaak wil je zo’n vierkantje in smalle reepjes knippen of juist diagonaal doorknippen tot driehoeken. Of het moet iets daar tussenin worden zodat je ze als een soort ‘waaiertje’ rond kunt leggen.
Met de ribbel mee of er tegenin?
Veel mozaïeksteentjes hebben een geribbelde onderkant. Zodoende hecht het zich met de lijm goed aan de ondergrond. Maar die ribbel zorgt er soms ook voor dat je het steentje niet in mooie rechte reepjes geknipt krijgt. Dat gebeurt vooral als je met de ribbel mee knipt. Een ander nadeel daarvan is, dat zo’n smal reepje eigenlijk op een enkele ribbel staat, of liever wiebelt. Je voorkomt dit door haaks op de ribbel te knippen.

